CIELE NÁS ŽENÚ VPRED

Je február a novoročné predsavzatia nám už mnohým vyfučali z hlavy. Fitko sa nekoná, chudnutie zavretí doma prebieha ťažšie, jednoduchšia je objemovka a o nejakom sebarozvoji možno hovoriť akurát tak v rovine pedagogickej pri učení sa s deťmi.

Zato krízový manažment a nastavovanie priorít dávame už všetci s prehľadom.

Ale! Stále sa medzi nami nájdu takí (ako ja), ktorí majú svoje sny a nemienia z nich len tak ľahko upustiť. Čas beží a bolo by si treba povedať, ako dosiahnuť posun vpred, nech sa nespamätáme v novembri, že sme sa tento rok neposunuli ani o centimeter.

ČO NENAPÍŠEŠ VESMÍR NEBERIE VÁŽNE

Je pekné si dávať ciele, ale moja drahá, kým si ich nenapíšeš na papier, nie sú pre teba záväzné. Kým sú ciele len v tvojej hlávke, nie je to to isté, ako mať ich napísané. Musíš sa zaviazať k ich splneniu. Napísať ich. Minimálne na ne potom nezabudneš. Chceš predsa vidieť pokroky každý týždeň.

Dr. Gail Matthews spravil na univerzite v Kalifornii výskum, ktorého výsledok ukázal, že je o 42% vyššia šanca, že cieľ dosiahneš, keď si ho napíšeš. A to nie je zanedbateľné.

To môže byť aj dôvod, prečo všetky naše novoročné predsavzatia končia druhý januárový týždeň.

BUĎ KONKRÉTNA

Máš napísaný cieľ, skvelé. Výborný začiatok. Ďalšia vec, na ktorú nezabudni, že sny nie sú to isté, čo realistické sny. Ak ich chceš skutočne dosiahnuť, musíš myslieť na to, že majú byť špecifické, cielené a musia mať deadline. Bez týchto náležitostí je celkom možné, že ich budeš ignorovať a prokrastinovať až kým ti úplne nevyšumia z hlavy, prípadne už nebudú pre teba aktuálne. Koľké sme si na materskej povedali, že sa naučíme toto alebo hento.. Všakže. A zrazu sa ide späť do práce.

SMART STRATÉGIA

Je niekoľko stratégií na stanovovanie cieľov. Jednou z nich je SMART stratégia nastavovania cieľov. Jednotlivé písmená znamenajú:

  • Specific (špecifický)
  • Measurable (merateľný)
  • Attainable (dosiahnuteľný)
  • Relevant (relevantný)
  • Timely (časovo ohraničený)
CIELE MUSIA BYŤ REÁLNE

Dať si nereálny cieľ nie je nič iné ako strata času. Znamená to len, že nič nebude zrealizované. Mať ambiciózny sen, je však niečo úplne iné. Hranica medzi týmito dvoma sa môže zdať tenká. Mnoho stratégií odporúča ísť za svojimi ambicióznymi snami. Musíš si byť ale istá, že si k nim skutočne dokážeš naplánovať cestu.

Ambiciózne a nereálne sú dve odlišné veci práve z tohoto dôvodu.

ZAZNAMENÁVAJ SVOJ PROGRES PRAVIDELNE

Toto je jedna z vecí, ktorú musíš robiť pravidelne. Keď len robíš a robíš a nevieš, či sa hýbeš dopredu, či tvoje činnosti v skutočnosti smerujú tam, kam chceš, je tvoje úsilie zbytočné.

K tomuto najlepšie slúži sledovanie na týždennej báze. Môžeš použiť bežný diár alebo ako ja bullet journal, ktorý je na sledovanie cieľov ako stvorený.

Ak väčšina tvojej týždennej makačky je prínosná, ale len v krátkodobom období a do budúcnosti nič neprináša, je treba sa zamyslieť a prehodnotiť. Mala by si sa venovať skôr veciam, ktoré majú dlhodobý prínos pre tvoj sen.

PRINCÍP 80/20

Tento princíp hovorí, že zhruba 80% pozitívných efektov pochádza len z 20% našej práce. Zbytok sa venujeme veciam, ktoré efekt vlastne ani nemajú.

Treba si preto uvedomiť, čo nám prináša zisk, ktoré činnosti majú význam a sústrediť svoju energiu na ne. Aj keď to znie logicky, väčšina ľudí to tak nerobí. Ak ťa táto teória zaujíma, nájdeš o nej napísané viac v knižke Richarda Kocha.

POĎME SI TO ZHRNÚŤ

Prečo si teda dať svoj sen na papier?

  1. je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že svoje ciele splníš, keď si ich napíšeš
  2. zapísanie si cieľov spája ľavú a pravú hemisféru mozgu
  3. keď sa o svoje ciele podelíš s ostatnými, budeš mať silnejšiu túžbu ich aj splniť a všetkým ukázať, že si to dala
  4. to, že máš ciele napísané, ti pomôže sa viac na ne sústrediť.
  5. napísané ciele sa ľahšie rozložia na drobné a je ľahšie sledovať ich plnenie

Tak poďme na to. Aký sen si splníš tento rok?