Máš doma čerstvé bábätko a ateliéry sú zavreté? Poď si prečítať pár tipov, ktoré môžeš vyskúšať doma, či už máš zrkadlovku alebo Iphone.

Si začínajúca fotografka

Tip č. 1jednoduché oblečenie

Obleč bábätko do bieleho bodyčka, či dupačiek. Daj mu len plienku alebo ho nechaj aj úplne holé. Nezabudni prispôsobiť teplotu v miestnosti, aby mu nebolo zima. Osoba, ktorá bude dieťa držať nech má oblečenú klasickú košelu, žiadne divé farby a kombinácie (napr. tmavomodrá s bielymi gombíkmi, prípadne prírodné farby). Uprednostni neutrálne farby. Chceš pozornosť upriamiť na bábo, nie na značku, či vzor.

Tip č. 2daj pozor, aby v pozadí nebol neporiadok

Uprac rozhádzané veci, daj preč rušívé elementy ako krikľavé hračky, neželané rastliny a šialené vzory.

Tip č. 3spoľahni sa len na nepriame svetlo z okna

Nie je nič krajšie ako nepriame denné svetlo. Tým myslím svetlo, ktoré preniká do našich domovov tak, že slnko nesvieti priamo. Chceš dosiahnuť to, aby tvoj subjekt bol osvetlený z jednej strany (okno máš aj ty aj bábo po boku) alebo osvetlený spredu (okno je za tvojim chrbtom)

Tip č. 4načasovanie je základ

Využi čas, keď je tvoje bábo vyspinkané a spokojné. Z mojich skúseností je to hneď ráno, keď je bábo napapané.

Si pokročilá fotografka

Tip č. 1urob si doma malé foto štúdio

Kúp si 2-3m čiernej látky, oper a vysuš ju. Potom postav stoličku alebo kreslo v 90st uhle od okna (tzn. ak si doň sadneš, okno budeš mať hneď pri ruke). Prehoď látku cez stoličku a narias ju, nech splývavo padá na zem, kde bude umiestnené bábo. Bábo nenechávaj samé nikdy tak, aby mohlo spadnúť. Je mnoho pozícií, v ktorých môžeš bábo fotiť. Je to len na tebe, ktoré sa ti najviac zapáčia. Tiež môžeš použiť partnerove ruky, aby bábo držal na jednej ruke, alebo ho objímal okolo pliecok.

Tip č. 2použi pomôcky, ktoré doma máš

Pomôcť ti môže vankúš na dojčenie, polož ho pod látku na zem, aby bábo malo vyššie hlavičku. Polož bábo na bruško a hrudníček a ruky mu daj na vankúš. Nech je ako opička. Takto mu zdvihneš vrchnú časť tela a budeš mu viacej vidieť do tváričky. Dojčiace vankúše sú výborné, lebo sú mäkké a poskytujú dostatočnú oporu.

Tip č. 3popros o pomoc súrodencov

Ideálne je, ak ti pomôže aj partner a bude pomáhať pri ukladaní bábätka do rúk súrodenca. Toto skúšaj na posteli, poležiačky, tak aby bábätko bolo v bezpečí. Starší súrodenec sa môže pritúliť k ležiacemu bábätku, ovoňať mu hlavičku, chytiť mu ruku, dať mu pusu do vláskov. Možností je veľa. Väčším deťom môže partner vložiť súrodenca do náručia. Všetko závisí od veku detičiek.

Tip č. 4neboj sa byť kreatívna

Prejdi si Pinterest a nájdi fotky, ktoré ťa dostanú. Skús ich napodobniť. Sleduj odkiaľ prichádza svetlo, kde sú tiene.

Neboj sa a skúšaj.