Vedomostí nikdy nie je dosť

Mňa vždy bavilo učiť sa nové veci. Zaujímajú ma sociálne siete, online marketing, tvorba textu, fotenie. Aj ako si vytvoriť vlastný web. A ak je dostupný kurz alebo knižka k oblasti, ktorá ma baví a je to navyše za pár eur, rada sa doň pustím. 

Takto to bolo aj s knihou od Dognet-u Tvorba zarábajúceho webu krok za krokom. Svoju webku som už mala založenú cez wordpress, nerobila som si ju však ja. Jediné, čo som na začiatku spravila bolo, že som si vybrala tému.

Ale keďže webku upravujem a prispievam do nej, zaujala ma možnosť prečítať si niečo o tvorbe webu a ak sa k tomu pridá ešte možnosť aj niečo zarobiť, to je ponuka, ktorá sa neodmieta. Knižku som teda s radosťou otvorila a začítala sa.

kniha Tvorba zarábajúceho webu krok za krokom

Prečo kniha Tvorba zarábajúceho webu

Knižka na dvesto stranách zrozumieľným jazykom vysvetľuje všetko od začiatku práce na webovej stránke až po jej monetizáciu. Ako má uvedené aj v názve, je to pekne krok za krokom.

Ak ste fotografka ako ja a nie ste v tejto tématike zrovna zbehlá, ale webku nemáte a chceli by ste sa do toho pustiť, tak táto knižka Vám pomôže. A možno ste na tom ako ja a web máte, len nevyužívate jeho potenciál, čo je škoda.

Je písaná jednoduchým jazykom, všetky odborné výrazy sú vysvetlené tak, aby s pochopením nemal problém aj úplný začiatočník. Všade sú uvedené príklady z praxe, aby si to človek vedel lepšie predstaviť.

Zaujali ma aj vyjadrenia ľudí, ktorí so zarábajúcim webom prišli do kontaktu a boli skeptickí a napokon sú veľmi úspešní a spokojní a naučili sa bez problémov v tomto systéme orientovať a hlavne zarábať.

Čo v knihe nájdete

Knižka začína od samého počiatku výberu segmentu, ktorý vás zaujíma. Nie je to totiž iba o tom, písať to, čo ľudia chcú čítať. Musí vás to baviť, inak vás ani prispievanie článkami na váš web baviť nebude. Knižka vysvetľuje základné pojmy a navrhuje spôsoby uvažovania. Ponúka spôsoby ako svoj web pomenovať a vymyslieť logo. 

Keď už ste si oboje ujasnili, je čas vysvetliť, kde a ako sa taká stránka rodí. Pomôže vám vytvoriť vlastnú stránku vo wordpresse, v ktorom ju mám aj ja a môžem skutočne tento systém doporučiť, lebo je jednoduchý a existuje mnoho plug-inov a skupín na FB, kde vám poradia, ak sa zaseknete a neviete si s niečím rady.

Knižka vám dá základné info, ako kde a čo nastaviť a čo je potrebné, aby ste sa zapáčili Googlu a boli ste vyhľadateľné. Navyše WordPress má toho veľa zadarmo a máte na výber množstvo tém, takže si naozaj viete nakonfigurovať to, čo vám k vašej predstave pasuje. 

v objatí kníh 🙂

SEO je najlepší kamoš bloggera

V ďalšej časti knihy príde na rad pomoc s vyhľadávaním vašej stránky, tzv. SEO. Toto je o niečo náročnejšia téma, avšak základy pochopí z knihy naozaj aj úplný laik. Nebojte sa šialených anglických názvov, všetko je to vysvetlené a pochopiteľné.

Ako blogovaním zarábať

Keď je už váš web nahodený a nájditeľný, je čas s  ním začať zarábať prvé peniažky. Tomuto sa venuje ďalšia polovica knihy Tvorba zarábajúceho webu. Priznám sa, že o tomto som netušila a potešila som sa, že takáto možnosť existuje a že to navyše nie je žiadna jadrová fyzika

Skrátka a dobre, ak máte kvalitný obsah a na web dostanete návštevníkov, nič vám nebráni v tom, aby ste z návštev začali profitovať. Affiliate marketing je vysvetlený jasne a zrozumiteľne. Ponúka viacero možností a je len na vás, ktorá z nich vám bude najviac vyhovovať. Popísané sú aj pravidlá, ktoré sa nesmú porušovať. 

Ďalšia časť knihy opisuje ako napísať pútavý článok, čo všetko by mal obsahovať a na základe čoho Google články ukazuje ľuďom na druhej strane počítača.

Ako zvládnuť manažment seba samej a čo ponúknuť

V ďalšej časti sa dozviete ako si pomôcť pri manažovaní stránky a aké triky na seba treba použiť, aby ste sa prinútili pracovať konzistentne a dosahovať vytýčené ciele. Ako si vytvoriť web je jedna vec, ale ako vytrvať a pracovať na ňom, je niečo celkom iné.

Nesmie chýbať ani dôležitá časť venujúca sa sociálnym sieťam a e-mail marketingu. Zistíte, že dôležitejšie ako mať tisíce followerov na svojom konte je mať e-mailové adresy svojich čitateľov a ponúkať im zmysluplný obsah, ktorý ich pobaví, alebo dokáže vyriešiť ich starosti.

kniha od Dognet Tvorba zarábajúceho webu a bullet journal od Žurnál

Právne info a rady

Knižka Vám poradí ako si vytvoriť web a nezabudnúť na GDPR a s ľahkosťou Vám vysvetlí povinné náležitosti, aby ste všetko mali v poriadku. Keď s čímkoľvek neviete pohnúť, stačí zájsť do FB skupín, kde vám skúsenejší určite radi poradia.

Knižka Vám ukáže aj ako nadviazať spoluprácu so svojimi obľúbenými e-shopmi a získať tak pre svojich zákazníkov zaujímavé zľavy alebo robiť recenzie produktov. Čo by ste povedali na zľavu na fotoknihu alebo fotku na plátne? Testovanie nových foťákov? Neznie to zle, však?

Živnosť alebo eseročka?

Ak rozmýšľate o začatí podnikania aj túto tému v knižke nájdete s jasným porovnaním jednotlivých možností.

Kde začať

Ak po webe už nejakú tú dobu túžite a odkladáte to, lebo nechcete platiť niekomu, aby Vám stránku spravil, investujte pár eur do knižky Tvorba zarábajúceho webu a pustite sa do toho.

Nevravím, že si spravíte web za noc. Ale spravíte ho. Poznám nejednu osobu, ktorá si k tomu sadla a vytvorila si web tzv. na kolene. Táto kniha Vám pomôže, aby tá cesta nebola cestou pokusov a omylov a aby ste na nič nezabudli. Budete sa ku knihe vracať a postupne rozumieť stále viac veciam. To čo mi pred rokom nedávalo absolútne zmysel, dnes už ovládam. Kniha vás naučí skratky a triky, vysvetlí jednoduchou rečou, čo vás čaká.

Ja už presne viem, čo mi na mojom webe chýba a čo mám robiť. Už si len nájsť čas a pustiť sa do toho.