6. december 2020, Zeleneč

TEŠÍŠ SA AJ TY NA TO, KEDY DOSIAHNEŠ SVOJ CIEĽ?

Ako dosiahnuť svoj cieľ a užiť si pritom cestu k nemu? Kedy sama ušiješ prvé šaty, dokončíš obraz, odfotíš krásnu fotku, predáš prvý balíček makaróniek. Ako dosiahnuť, aby ťa bavila cesta a nekvárila ťa len otázka, kedy už konečne budeš v cieli. Múdre hlavy tvrdia, že cesta je dôležitejšia ako cieľ. No dobre, to sa ľahko povie.

VŠETKO CHCEM TERAZ A HNEĎ

Pre tie z vás, ktoré sú ako ja, nesústredené, nedočkavé, netrpezlivé, je predstava nemať všetko teraz a hneď ubíjajúca. Ráno som si sadla prvý raz za šijací stroj a pritom som si už v ten deň listovala, aký kabát si ušijem zajtra. Potom som zistila, že to nie je také ľahké a namiesto užívania si pokrokov, to rovno po čase vzdám.

DÔLEŽITÁ CESTA

Ide o to, že práve čas, ktorý venujeme tak dôležitému vzdelávaniu, tréningu a systému pokusov a omylov je to, čo by sme si mali užívať. Ak týmto všetkým prefrčíme za vidinou cieľa, môžu nás nezdary veľmi rýchlo vrátiť späť a donútiť nás preskočené doštudovať.

NEPRESKOČÍŠ NUTNÉ

Vo fotení sa napríklad zbytočne snažíš o neviem akú úpravu fotiek, keď nevieš ešte poriadne fotiť. Nepoznáš pravidlá kompozície, svetlo, nevieš ako funguje trojuholník ISO, clona, závierka. Úprava nezachráni zle odfotenú fotku. V úprave ide o vymakanie dobrej fotky.

Ťažko budeš šiť šaty, keď nevieš poriadne vystrihnúť látku alebo šiť rovno. Všetko preskočené ťa dobehne a oveľa ťažšie sa vracia späť a študuje zanedbané.

AKO SI TEDA SPRÍJEMNIŤ CESTU? NECHOĎ SAMA

Obklop sa komunitou ľudí, ktorí sa venujú rovnakej činnosti ako ty. Nájdeš ich na facebooku, instagrame, možno aj vo svojom okolí. Vzájomná podpora a rady od tých, ktorí prežívajú to isté čo ty, ti pomôže prejsť týmto zdĺhavým obdobím s ľahkosťou.

Niekedy sa najviac vieš naučiť, keď iným vysvetľuješ to, čo ty sama už máš zvládnuté. Tak sa neboj, posunúť svoje vedomosti ďalej a podeliť sa o to, čo vieš. V kreatíve je dosť miesta pre všetkých.

BUĎ DYCHTIVÝ ŠTUDENT

Dnes máš toľko možností naučiť sa nové veci z pohodlia domova. Či už je to kreatívna činnosť alebo spôsob ako rozbehnúť biznis, prezentovať sa na sociálnych sieťach, robiť si marketing, tvoriť kontent, čokoľvek ťa napadne nájdeš online. Množstvo kurzov je prístupných za smiešnu cenu, niektoré dokonca zdarma. Stačí hľadať. Výhodou je samozrejme znalosť angličtiny. Potom sú tvoje možnosti oveľa väčšie.

AKTÍVNE VS. PASÍVNE UČENIE

Využi tento čas, kedy tvoj kalendár ešte nie je preplnený termínmi a venuj pár hodín týždenne tomu, čo ťa baví alebo rozvoju svojich podnikateľských zručností.

Ale pozor, skrýva sa tu aj nástraha. Je rozdiel medzi aktívnou činnosťou (praxou) a pasívnou činnosťou (pozeraním kurzov a tutoriálov). Zdokonaľuješ sa síce teoreticky…hm, ale lepšie, keď veci sama robíš ako len pozeráš. Pozerať ako niekto fotí, upravuje fotky je úúúúplne iný level ako fotiť alebo si otvoriť Lightroom alebo Photoshop.

TEŠ SA Z MALÝCH VÍŤAZSTIEV

Či už je to prvý, piaty alebo desiaty platiaci zákazník, počet followerov, ukončenie kurzu, spustenie webky, každý takýto step treba osláviť. Pobúchať sa po pleci a povedať si, že si to zvládla. Dávať si ciele. Zvládnuteľné, ale také, ktoré nie sú úplne jednoduché, ktoré od teba vyžadujú zamakať, aby si potom mohla byť na seba hrdá a priblížila sa opäť bližšie k cieľu. K práci, ktorá ťa tak priťahuje a v ktorej sa vidíš.

Nabudúce si šrajbneme o jednotlivých krokoch, ktoré nás priblížia k dosiahnutiu cieľa, ktorý sme si stanovili. Čo ty na to? Cieľ môže byť aj upratanie celého domu do Vianoc 🙂 Ako dosiahnuť svoj cieľ, 10 tipov, nabudúce..

ZG