FOTÍŠ RADA A DOKÁŽEŠ UROBIŤ JEDNU FOTKU KAŽDÝ DEŇ?

Projekt 365 je o zaznamenávaní každého svojho dňa formou fotografie. Pre začínajúcich fotografov je to zároveň skvelý spôsob, ako nevyjsť z cviku, naučiť sa poriadne ovládať svoj foťák, zdokonaliť sa a nájsť si svoj štýl.

To je u mňa aj hlavný dôvod, prečo ma tento projekt zaujal. Mať možnosť každý deň fotiť, skúšať rôzne svetelné podmienky, rôzne kompozície, pracovať s deťmi, či neživými predmetmi… Každý deň je to len a len na tebe, čo si vyberieš. Poďme si pozrieť pár tipov, aby sme tento projekt naozaj dotiahli do konca.

1. NEOMBEDZUJ SA PRAVIDLAMI

Nie je ľahké odfotiť každý deň v roku jednu fotografiu. Aj keď niekomu môže byť nápomocná téma, napríklad fotiť určitú farbu, tému, kompozíciu, pre mňa by to bolo obmedzenie, kvôli ktorému by som možno prišla o úplne iné zábery.

Foť, čo chceš, ako chceš a kedy chceš. Takto je pravdepodobnejšie, že svoj projekt skutočne dotiahneš do konca. A z kopy možností sa ukáže práve tá tvoja obľúbená cesta.

2. BUĎ NA SEBA DOBRÁ. AK VYNECHÁŠ DEŇ, DVA, NIČ SA NEDEJE

Všeličo sa stáva a niekedy ozaj nie je nálada alebo čas vziať do rúk foťák a fotiť. Nevadí. Nedovoľ, aby jedna dve vynechané fotky spôsobili koniec tvojho projektu.

Iba ty si určíš, kedy je tvoj projekt úspešný. Ak to je vyfotiť 330 z 365 dní, vyhrala si. Neexistujú pravidlá. Sama si určíš, čo je pre teba dôležité.

3. UROB SI FOTKU EŠTE DOPOLUDNIA

Keď vidíš situáciu, ktorá stojí za fotku, foť! Jasné, že sa môže stať, že do večera sa ti podarí ešte odfotiť niečo lepšie. Ale pri najhoršom, ak by si už do večera nič necvakla, máš dačo v zálohe.

Niekedy sa ti nechce bežať pre foťák hneď ako zbadáš čosi zaujímavé a vravíš si, že do večera ďaleko. A potom zrazu je večer a ty nemáš ani chuť ani svetlo ani príležitosť si niečo odfotiť. Ber každú šancu. Foť, foť, foť. Lepšie vyberať ako nemať nič.

Ani nemusím spomínať, že dopoludňajšie svetlo v interiéri je skvelé. Poobede už treba ísť za pekným svetlom von.

4. NIE NAD KAŽDOU FOTOGRAFIOU BUDEŠ HÍKAŤ OD ÚŽASU

Povedzme si úprimne… je nerealistické očakávať, že každý deň vyfotíš neskutočne silnú fotku. Ak z každého mesiaca vyjde jedna mega fotka, ktorá by skončila na plátne alebo vo fotoknihe, je to fantastický úspech.

Predstav si, ako by týchto 12 fotiek ukázalo na stene tvojho príbytku.

[Image Source: Staircase Wall Art: Ideas for Arranging Pictures in Your Stairway]
5. MAJ FOŤÁK VŽDY PO RUKE

Foťák si nechávam tam, kde sa najčastejšie v dome zdržujem ja alebo deti. Aby som ho nemusela bežať vziať do ateliéru alebo vyťahovať ho z ruksaku. To isté sa týka objektívu. Nechaj si ten, s ktorým fotíš najradšej, prípadne, ktorý je najpraktickejší. Ja vnútri fotím na 50mm objektív, ktorý je zároveň aj môj najsvetelnejší. Na von by som si brala skôr asi 24-70mm, ten však kvôli hmotnosti nie je veľmi praktický, ale zas možnosť rýchleho zoomu je na momentky úžasná.

Nastavenia foťáku pre podmienky v akých fotíš najviac je samozrejmosť. Keď fotíš hlavne doma, je dobré mať foťák nastavený na domáce svetlo.

6. NIE KAŽDÚ FOTKU MUSÍŠ ZAVESIŤ NA SIETE

Zdieľanie fotiek sa stalo v dnešnom svete brnkačkou. Od fotografov sa to tak nejak aj očakáva. Zavesiť fotku každý deň môže byť však naozaj náročné. Hashtagy, popisky, úpravy, nie je toho málo a kto s tým robí, vie ako dlho v skutočnosti trvá, kým sa na sieť dostane príspevok.

Ako mama, manželka, fotografka, kamoška viem o čom hovorím. Všetci máme kopu práce, ktorú skrátka musíme stihnúť popri záľubách.

Niekedy stačí zverejniť napríklad mojich 9 naj za január, urobiť koláž svojich najobľúbenejších fotiek. Takto sa zbavíš nutnosti zdieľania fotiek každý deň.

7. ČO OD PROJEKTU 365 OČAKÁVAŠ?

Prečo projekt 365? Chceš spoznať svoj štýl? Zdokonaliť a zrýchliť vo fotení v manuálnom režime? Alebo len skrátka zdokumentovať rok tvojho života? Dôvodov môže byť veľa. Ty si vyberieš ten svoj. A možno ani nevieš a si zvedavá, čo ti takýto projekt na konci roka prinesie.

8. UKLADAJ SI VŠETKY FOTKY DO JEDNÉHO SÚBORU

To že budeš vidieť ako fotiek pribúda, ťa bude motivovať fotiť ďalej. Ďalšou výhodou je, že budeš mať fotky pokope a v decembri si vieš za 20 min spraviť fotoknihu alebo vybrať fotky ako darček pre členov rodiny.

Deťom ukážeš ako sa za rok zmenili a v ideálnej situácii uvidíš svoj rast ako fotografky a budeš vidieť ako sa vyvíjal tvoj osobný štýl.

9. BAV SA

Nech už je dôvod, pre aký si vyberieš projekt 365, bav sa. Mala by to byť príjemná cesta rokom, či už začneš prvého januára alebo hocikedy inokedy.

Po roku môžeš byť nadšená, kam sa tvoje foto schopnosti posunuli. Je skvelé mať zdokumentovaný rok so svojimi najbližšími, vidieť progres vo svojej práci, či záľube.

Najdôležitejšie je robiť to, čo ťa baví a napĺňa. Keď si po roku otvoríš podadresár s tými všetkými obrázkami, nech máš úsmev na tvári a povieš si, že to bolo skvelé.

ZÁVER

Ak si sa práve rozhodla pre projekt 365, posielam ti silné objatie a veľa trpezlivosti.

Vidíme sa v #365project