V tomto období je väčšina z nás doma a je ťažké nájsť si kreatívne vyžitie vo fotografii. Preto by som chcela dnes písať o tom, čo je prístupné pre všetkých. Pri čom sa dá umelecky vyžiť a ešte aj zabaviť. O headshote.

Pamätáš si tie fotky zo školy, kde sme sedeli za stolom so šlabikárom? Je to dojímavé že? Ale bol to gýč jak hovado a málokto si takúto fotku zavesí do kuchyne.

Detský portrét tváre, ale môžeš povzniesť na umelecký a tieto fotky si hrdo zavesíš na stenu v dome a budeš ich deťom ukazovať o pár rokov bez hanby.

DETSKÁ FOTKA TVÁRE (HEADSHOT) JE MUST HAVE

Portrét tváre je niečo, čo robím na všetkých druhoch fotenia. Či je to vianočné, rodinné lifestyle fotenie vonku, fotenie u vás doma s bábätkom a súrodencom alebo len tak, keď sa pritrafím na rodinnú oslavu a sú tam deti.

Keď sa povie “headshot” alebo fotka tváre, väčšina z nás si predstaví nudnú, strnulú fotku, ktorá sa nám spája s tradičnou fotografiou.

Chcela by som teraz, aby ste si predstavili fotky svojich obľúbených hercov alebo fotky hercov v divadle, ktoré tam zvyknú byť vyvesené.

Predstavte si, že fotíte deti tak, že fotka vyjadrí ich osobnosť, zachytí ich kreativitu, ich voľnosť a život v nich. Pretože to je to, aké deti sú. Ich osobnosť ich úplne valcuje. Na nič sa nehrajú. Pri deťoch je toho toľko, čo je možné vyfotiť a vyčítať z ich tvárí, že by bola škola sa na to nezamerať a nevyužiť to.

Preto headshot milujem robiť a z každej takejto fotky sa rodič teší. Väčšinou to býva najobľúbenejšia fotka z celého fotenia. Prvá, ktorú si rodič spokojne zavesí na IG alebo FB. Toto je aj dôvod, prečo ju robím na každom fotení. Robí radosť.

ROVNAKÝ PRÍSTUP, INÁ SITUÁCIA

Na spoločnom fotení fotím vaše deti ako moje deti. Nerobím z nich pajácov a nenútim ich usmievať sa. Nie vždy máme chuť sa usmievať a silený úsmev na fotke nie je nič úžasné. Aj deti majú svoje stavy ako vieme a niektoré sa fotia naozaj neradi. Ak fotíš deti rada, tak už pravdepodobne s fotkou tváre máš svoje skúsenosti a zamyslenie sa nad možnosťami, ktoré budú nasledovať ti môže skvele rozšíriť obzory a dať tvojim fotkám nový rozmer.

KREATÍVNY HEADSHOT

Poďme si napísať pár tipov, ktoré musíš vyskúšať, keď sa bavíme o kreatívnom poňatí fotiek tváre. Aby to nezostalo len pri tom klasickom “usmej sa” cvak. cvak. cvak.

Keď sme teraz zavreté doma s deťmi, rozmýšľaj o týchto možnostiach, skúšaj ich.

Trénuj.

Je to skvelý spôsob ako využiť čas a zároveň headshot nemusí byť len nudná fotka tváre. Zbadáš sama, kam až je možné ju posunúť a obľúbiš si ju.

AKO NA TO

Na fotenie headshotu použi portrétny objektív. Pevné sklo. Ja používam 50ku, ale výborne pri deťoch funguje aj 35ka alebo 85ka. Ak nemáš zrkadlovku a používaš len telefón, nájdi si portrét mód. Aj keď je tento článok určený skôr mamám fotografkám, nedaj sa odradiť tým, že nemáš zrkadlovku.

INTEZÍVNY OČNÝ KONTAKT

Keď ideš fotiť, maj v hlave jednu vec, ktorá je veľmi dôležitá. Očný kontakt. Ale skutočne intenzívny očný kontakt. Keď sa deťom zahľadíš hlboko do očí, máš pocit, že im vidíš až do duše a rovnako to platí aj naopak. Vedia sa pozrieť až do teba. Do vnútra. To je práve ten intenzívny očný kontakt, ktorý z nich chceš dostať na fotku. Deti sa proste vedia pozrieť tak, ako to dospelý nedokáže.

Takže, vezmi foťák, čupni si na výšku dieťaťa a povedz mu niečo ako: “Pozri sa do objektívu, vidíš tam moje oko?” alebo “Vidíš tam dúhu?” “Povedz mi, čo tam vidíš?” A dieťa sa pozrie práve takým tým zvláštnym pohľadom akoby do teba, cez objektív. A to je presne ono. To musíš cvaknúť. To je ten intenzívny moment, intenzívny pohľad, ktorý musíš zachytiť.

ODFOŤ MIHALNICE

Poďme ďalej. Deti majú úchvatné mihalnice však? Husté, dlhé, zatočené. Každá by sme také chceli a ani špirálu by nám nebolo treba. Ako to však využiť?

Poď vyskúšať vyfotiť fotku zaostrenú na mihalnice. Nastav si nízke f (zrkadlovka) alebo na mobile ťukni do obrazovky tam, kde má dieťa mihalnice, tým zaostríš. Postav sa vedľa dieťaťa a daj ruku dole, povedz mu, nech sa na ňu pozerá a foť mihalnice. To je všetko. Dosiahneš skutočne krásny intímny moment a uhol, ktorý pozná každý z rodičov. Je to práve ten, z ktorého svoje deti vidíme najčastejšie. Rodičia sa vedia veľmi rýchlo zžiť s takouto fotografiou.

FOTENIE ZHORA

Ďaľšia vec, ktorú určite vyskúšaj je odfotiť dieťa zhora. Keď sa deti dívajú na teba smerom hore, ich oči sú obrovské, majú taký ten zvedavý, čistý pohľad. Aj keď sa nepozerajú priamo na teba, tento uhol je milý, nevinný a opäť raz jeden z tých, s ktorými sa rodič veľmi ľahko stotožní je mu dôverne známy.

Vyskúšaj si svoje deti odfotiť z tohoto uhla, proste k ním príď, keď sa hrajú a sú zaujaté a zakrič na ne: “Hej, pozri sa sem, pozri, čo mám”. A stoj skutočne nad nimi, nie šikmo od nich. Chceš presne ten uhol, že sa pozerajú hore, nie do strany.

“POZRI SA TAM”

Tip pre deti, ktoré majú sklony robiť grimasy, umelé úsmevy v tvare sýýýr, lebo ich to tak rodičia naučili. To je normálna vec. Každý sa s tým stretol. Ak chceš prirodzený výraz, iný prístup, vyskúšaj im povedať, nech sa pozrú inam a foť foť foť. Dostaneš z nich prirodzený, zasnený pohľad. Povedz im: “môžeš sa pozrieť tam, na tú kvetinu?“Tým smerom a teraz tam, a tam na chvíľku.” Máš ďalší uhol, ďalšiu variantu prirodzeného portrétu.

GRIMASY

Deti ľúbia robiť grimasy, predvádzať sa, robiť šašoviny. Povedz im len: “Dobre, teraz rýchlo sprav nejakú smiešnu tvár, nejakú grimasu.” A keď ju spravia a potom sa uvoľnia, väčšinou sa potom usmejú svojim nefalšovaným, prirodzeným úsmevom a ty foť, foť, foť!!!

ZHRNUTIE

Pri deťoch máš tak 30 sekúnd, kým ich fotenie prestane baviť. Musíš mať preto plán a nachystané v hlave varianty, ktoré ideš fotiť.

Teraz máš intenzívny pohľad, mihalnice, pohľad hore, pohľad inam a grimasy. To ti prinesie množstvo rôznorodých fotografií. Pri deťoch je plán to, čo sa počíta a čo zachraňuje situáciu. Nemáš čas počas fotenia vymýšľať, čo budeš fotiť ďalej. Hlavne menšie deti fotenie veľmi rýchlo omrzí.

Mysli na to, že potrebuješ množstvo rôznych fotiek v čo najkratšom čase. Zapotíš sa, sú to nervy. Vyskúšaj to čo najskôr, na svojich deťoch, trénuj. Je to skvelý spôsob ako sa zlepšovať doma.

Takže, zapamätaj si. Dostaň z nich intenzívny pohľad, povedz im, nech sa pozrú do objektívu. Odfoť im mihalnice. Daj ruku dole, nech sa na ňu pozerajú. Nevadí, že sa na teba nepozerajú. Tento pohľad je úžasný a pre rodiča dobre známy. Odfoť ich zhora. Ich oči budú krásne veľké. Iná perspektíva. Odfoť ich keď sa pozerajú inam. Ďalší uhol pohľadu, ideálne pre deti, čo robia umelé úsmevy. A grimasy, po ktorých nasleduje väčšinou prirodzený, uvoľnený úsmev.

Trénuj. Vedieť odfotiť dobrý headshot sa zíde vždy. Či už je to na rodinnom fotení, tehu fotení so súrodencom, fotení vianočnom alebo inom mini fotení alebo ak fotíš školy, škôlky. A nemôžem zabudnúť na vlastné deti. Tí najťažší klienti. Keď zvládneš všetky varianty pri nich, dokážeš už všetko.

Krásnemu, umeleckému detský portrétu tváre žiaden rodič neodolá. Vždy sa ti vyplatí, keď budeš mať heasdshot dobre natrénovaný.