Trvalo mi to, ale musím priznať, že dobrého fotografa robí naozaj schopnosť vidieť a zachytiť pekné svetlo. Svetlom rozprávame príbehy, dotvárame atmosféru, meníme obyčajné okamihy na neobyčajné.

Je veľmi dôležité.

Musíme sa s ním naučiť pracovať a časom máme svoje “obľúbené” svetlo, s ktorým sa nám dobre fotí.

Svetlo zhmotňuje náš štýl. Našu značku.

Keď som začala fotiť so zábleskami, páčila sa mi možnosť spraviť si svetlo, aké chcem. Vytvoriť si atmosféru. Na svetlo vonku a jeho kúzlo som prišla až neskôr.

Mám rada mäkké svetlo, tmavšie farby a rozostrené pozadie. Na fotke chcem mať ostré len to, o čo ide a nič viac.

Čo som však mala vedieť hneď od začiatku, sú tieto tri veci:

1) TVAR

Tvar svetla bude mať vplyv aj na druh svetla, ktorý tvoríš. Ak máš okrúhle svetlo, ako napríklad dáždnik aj v očiach budú odrazy okrúhle, ak máš štvorcové, v očiach budú odrazy podobné odrazom z okna.

Aké chceš? Chceš napodobniť okno alebo slnko? Tvar zábleskov ti pomôže dosiahnuť želaný efekt, nech už je akýkoľvek.

2) VEĽKOSŤ

Ak si už fotila so svetlom z okna, určite vieš, aké svetlo tvoria. Veľké okná robia mäkké tiene a široký lúč svetla. Malé okno ti prinesie užší lúč svetla a ostrejšie tiene. Tak isto je to so softboxami a dážnikom.

Najväčší problém pri zariaďovaní ateliéru je s nákupom príslušenstva. Čo si máš kúpiť? Nuž, kúp si veci podľa toho, čo chceš fotiť a ako chceš aby tvoje fotografie vyzerali.

Veľké softboxy (v porovnaní s foteným objektom) tvoria mäkké svetlo, presne tak ako veľké okná.

Malé softboxy (v porovnaní s foteným objektom) vytvoria ostrejšie svetlo. Presne tak ako malé okno.

Takže, ak plánuješ fotiť s mäkkým svetlom a veľkým zdrojom svetla, choď do veľkého softboxu. Ak chceš úzky lúč svetla, ostré tiene a viac kontroly nad svetlom, choď do malého svetla.

3) VZDIALENOSŤ

Ďalšia vec, ktorú treba zvážiť je vzdialenosť svetla od objektu. Čím bližšie bude k svetlu, tým mäkšie a jasnejšie svetlo bude. Toto platí rovnako, či fotíte pri okne alebo so zábleskami.

Ak teda ideš po mäkkom svetle, priblíž fotený subjekt čo najbližšie k svetlu. Ak chceš ostré svetlo a výrazné tiene, posuň ho ďalej.

Na nastavenie používam lightmeter. Pomáha mi nastaviť silu svetiel a blesku.

Záblesky môžu pôsobiť desivo a príliš komplikovane. Je to však len sila zvyku a tréning. Tak sa neboj a skúšaj.