MAL ŠŤASTIE, MNE BY SA TO NIKDY NESTALO

Prečo sú ľudia úspešní? Majú šťastie? Je šťastná náhoda kľúčom k ich úspechu?

Niekedy sleduješ ľudí, ktorých obdivuješ a hovoríš si, že museli mať šťastie, že sú tam, kde sú. Majú prácu, ktorú by si chcela, vyzerajú ako by si chcela, sú šťastní ako by si chcela byť ty. Ale je to skutočne náhoda, ktorá to spôsobila? Pravda je, že to zvyčajne nie je len šťastie, ktoré ich priviedlo tam, kde sú.

AKO TO TEDA JE?

Úspech si úspešní ľudia užívajú hlavne preto, že dreli. Študovali stovky hodín, strávili večnosť praktickou činnosťou a zažili veľa zlyhaní. Učili sa. Robili to, čo ich baví bez ohľadu na odmenu alebo uznanie. Keď dostali príležitosť, chopili sa jej išli do toho. Aj keď si neboli istí, že to dokážu. Nebáli sa riskovať a posúvať svoje hranice. Nič ich nezastavilo, dávali si vysoké ciele. Išli do výziev. Vypočula som si veľa príbehov ľudí, ktorí ma inšpirujú a v každom z nich je niekoľko spoločných menovateľov. Tvrdá práca, trpezlivosť, vytrvalosť, odvaha.

AKO JE TO SO MNOU?

Dnes už viem, že ak chcem niečo dosiahnuť, musím makať. Že mi nič nepadne iba tak do lona z čista jasna. Vlastne, už to viem dosť dlho. Je to pomaly 20 rokov dozadu, čo som sa úplne bez skúseností uchádzala o miesto obchodnej zástupkyne. Nemala som našoférované dokopy nič, žiadne skúsenosti priamo z trhu, žiadne naučené soft skills. Nič. Vyštudovaná účtovníčka s praxou v priamom predaji.

NESKÚSIŠ, NEMÁŠ

Vyhrala som konkurz spomedzi 15 ľudí. Tri kolá. S každým vyhratým kolom som sa bála viac a tešila, že toto možno dám. A dala som. O týždeň po tom, čo ma vzali som sa dostala do finálového kola inej veľkej spoločnosti. Verím, že to bolo len preto, lebo som na to mala gule a že som sa na konkurz poctivo pripravila.

Prišla som tam, medzi tých skúsených obchodníkov, lebo som chcela patriť medzi nich. Chcela som sa od nich učiť.

CHCEŠ SVOJ ŽIVOT ZMENIŤ K LEPŠIEMU?

Šťastná náhoda nie je kľúčom k úspechu. Makaj. Chce to čas. Veľa času. Namiesto pozerania telky a kopy nezmyselných činností, ktoré ťa oberajú o možnosť priblížiť sa k svojmu cieľu, rob to, čo vieš, že ti môže pomôcť splniť si sen.

je šťastie kľúčom k úspechu
PRÍLEŽITOSŤ PRAJE PRIPRAVENÝM (A NEBOJÁCNYM)

A keď sa objaví príležitosť a ona sa objaví, chop sa jej. Budeš pripravená. Zvládneš to. Často, keď sa neviem rozhodnúť, či na niečo mám a či to zvládnem, spomeniem si na film “Yes man”. Nie je to zrovna klenot kinematografie, ale krásne ukazuje, ako jediné slovo dokáže zmeniť udalosti okolo nás. Hovoriť “áno” novým výzvam, môže zmeniť smerovanie tvojej cesty práve tým smerom, po ktorom túžiš.

Cesta za šťastím je makačka, ale som si istá, že to stojí za to.

Všetko je o našom nastavení.