Varíš rada a fotíš rada? A chceš, aby tvoje fotky na sociálkach vyzerali viac fresh a dostali iskru? Poďme si prejsť pár tipov ako fotiť jedlo tak, že ti budú minimálne susedy závidieť.

1. SVETLO

Prirodzené svetlo je najlepšie a dostupné pre všetkých. Najskôr si nájdi miesto, kde si svoj kuchársky výtvor odfotíš. Vyberaj miesto blízko okna, ale nie na priamom slnku. To je veľmi silné a robilo by nepekné tiene. Posuň svoj stôl alebo scénu tam, kde je mäkké svetlo a vyskladaj si scénu. Pomôž si Pinterestom. Tam nájdeš nekonečnú kopu inšpirácie.

svetlo ide spredu

Väčšina z nás fotí jedlo na stole, na kuchynskej linke, buď v kuchyni alebo jedálni. Svetlo z okna spraví tvoje jedlo neodolateľné. Môže ísť o svetlo zboku alebo spredu. Premysli si, čo chceš zvýrazniť. Sleduj kam svetlo dopadá. Je tam, kde chceš, aby sa ľudia pozerali?

2. REKVIZITY

Pridaním rekvizít (ingrediencií, látok, riadu, atď.) tvoja fotka rozpovie príbeh. Vzbudí záujem. Len daj pozor, aby rekvizity zodpovedali jedlu, ktoré fotíš a neodpútavali od neho zbytočne pozornosť. Ich úlohou je celú scénu vyzdvihnúť. Navodiť atmosféru. Priblížiť chute.

3. STATÍV

Statív pomáha odstrániť šum, ktorý vzniká pri pohybe našich rúk. Ak rada fotíš v slabom svetle alebo ti to skrátka inak nevychádza, stojan naozaj potrebuješ. Zníži šum a zvýši ostrosť. A ďalšia pridaná hodnota je, že môžeš byť na fotke s jedlom aj ty. Ak chceš napríklad zachytiť polievanie, posýpanie, krájanie, servírovanie,…

4. UHOL

Vyskúšané a najpoužívanejšie sú tri uhly pre fotografovanie jedla. Sú nimi pohľad zhora, zboku a zo 45 st uhla. Ten zhora, nazývaný aj flatlay je skvelý pre zachytenie celej scény alebo jedla, na ktoré sa najlepšie pozerá zhora. Pizza je skvelý príklad. 45 stupňový uhol je univerzálny a umožní ti zaostriť na podstatu tvojej fotky a nechať rozmazané pozadie. A nakoniec bočný uhol je dokonalý pre jedlá, ktoré sú vysoké, ako napríklad palacinky alebo šišky navrstvené na sebe.

Ak si nie si istá, ktorý uhol je pre tvoju fotku najlepší, začni zhora a postupne klesaj smerom dolu. Sama uvidíš, ako sa ti jedlo bude páčiť najviac.

5. FOTIŤ, FOTIŤ, FOTIŤ

Skrátka treba trénovať. Fotenie jedla môže vyzerať jednoducho, ale nie je. Skúšaj rôzne podmienky, či už sa bavíme o svetle, uhloch, rekvizitách. Hotové jedlo treba navyše nafotiť čo najskôr, lebo stráca rýchlo svoj čerstvý vzhľad. A priprav sa na to, že možno budeš jesť svoj obed studený, kým budeš spokojná.

Ideálne je začať niečím jednoduchším. Máš zeleninu od malých farmárov a pekný košík? Skúšaj, ukladaj, aranžuj.

Daj si záväzok, že budeš fotiť jedlo aspoň každý víkend. Čoskoro ti to pôjde ako po masle.